Зимата може да бъде приятно време на годината ─ особено ако се храните правилно. Опитният тибетски лекар Пхунцонг Вангмо, директор на Международното училище по тибетска медицина към Института "Шан Шунг", сподели пред радио „Спутник” основни правила на зимното меню.
В тибетската медицина се казва, че през зимата цялата енергия отива под земята. На ниво растения това означава, че силата на билките е концентрирана в корените, докато навън всичко замръзва, а в природата преобладава сухотата. Нашето тяло, притежаващо естествени механизми за саморегулация, също реагира на застудяването и инструктира всички пори да се затворят, за да запазят вътрешната топлина.
Хората правят същото с дома си: затварят всички прозорци в студа и поддържат топлината вътре, доколкото е възможно. В резултат на това вътрешната топлина на тялото се увеличава значително. И като следствие, силата на човека се увеличава, но в същото време често напълняваме през зимата: тибетците казват, че същността на тялото става по-тежка.
Според принципите на тибетската медицина, сред основните причини за нашите заболявания са неадекватното хранене и поведение. Разбира се, всеки човек е уникален. Затова, например, тибетските текстове съдържат подробни описания на различни обстоятелства и всякакви препоръки за диета и поведение при тези обстоятелства. Важното е: сезон, място на пребиваване, възраст, пол, и общо здравословно състояние.
Например диетата за тези, които живеят във влажно място и за тези, живеещи в пустиня е поразително различна.
Юношите - които са под 17 години и възрастните хора над 70 години имат по-хладен характер - тоест те нямат толкова топлина в тялото си, колкото хората на средна възраст (17-70 години). Поради тази причина те трябва да обръщат повече внимание на „топлото“ хранене и поведение. Например джинджифилът се препоръчва на деца и юноши като подправка.
Възрастните хора трябва да обърнат внимание на индийското орехче - то ще подкрепи сърцето и ще насърчи добрия сън. А хората на средна възраст трябва да се възползват от лечебните свойства на кардамона, който ще поддържа бъбреците им и ще им гарантира добро здраве.
През зимата тялото трупа много топлина. Ето защо е необходимо да се яде питателна храна, но не твърде тежка. Количеството трябва да е по-голямо, отколкото например през лятото. Препоръчва се хубава вечеря, не твърде тежка, но достатъчна като количество.
Защо вечерята е толкова важна, особено след като много западни диети, напротив, препоръчват да не се вечеря изобщо? По две причини. Първо, поради повишената топлина храносмилането е по-бързо. На второ място, самата нощ става по-дълга и ако не обърнете внимание на вечерята, стомахът ще остане празен през по-голямата част от нощта и ще загубите енергия. Вкусовете на зимата са сладко, кисело и солено.
Горчивите и стипчиви вкусове е най-добре да се избягват. През студения сезон е добре да се яде месо, особено говеждо, агнешко и пиле. По-добре е да се изключат свинското и козето месо. По това време супите и бульоните са полезни, тъй като са топли и леки.
В тибетската медицина се казва, че през зимата цялата енергия отива под земята. На ниво растения това означава, че силата на билките е концентрирана в корените, докато навън всичко замръзва, а в природата преобладава сухотата. Нашето тяло, притежаващо естествени механизми за саморегулация, също реагира на застудяването и инструктира всички пори да се затворят, за да запазят вътрешната топлина.
Хората правят същото с дома си: затварят всички прозорци в студа и поддържат топлината вътре, доколкото е възможно. В резултат на това вътрешната топлина на тялото се увеличава значително. И като следствие, силата на човека се увеличава, но в същото време често напълняваме през зимата: тибетците казват, че същността на тялото става по-тежка.
Според принципите на тибетската медицина, сред основните причини за нашите заболявания са неадекватното хранене и поведение. Разбира се, всеки човек е уникален. Затова, например, тибетските текстове съдържат подробни описания на различни обстоятелства и всякакви препоръки за диета и поведение при тези обстоятелства. Важното е: сезон, място на пребиваване, възраст, пол, и общо здравословно състояние.
Например диетата за тези, които живеят във влажно място и за тези, живеещи в пустиня е поразително различна.
Юношите - които са под 17 години и възрастните хора над 70 години имат по-хладен характер - тоест те нямат толкова топлина в тялото си, колкото хората на средна възраст (17-70 години). Поради тази причина те трябва да обръщат повече внимание на „топлото“ хранене и поведение. Например джинджифилът се препоръчва на деца и юноши като подправка.
ThinkStock/Getty Images
ThinkStock/Getty Images
Защо вечерята е толкова важна, особено след като много западни диети, напротив, препоръчват да не се вечеря изобщо? По две причини. Първо, поради повишената топлина храносмилането е по-бързо. На второ място, самата нощ става по-дълга и ако не обърнете внимание на вечерята, стомахът ще остане празен през по-голямата част от нощта и ще загубите енергия. Вкусовете на зимата са сладко, кисело и солено.
Горчивите и стипчиви вкусове е най-добре да се избягват. През студения сезон е добре да се яде месо, особено говеждо, агнешко и пиле. По-добре е да се изключат свинското и козето месо. По това време супите и бульоните са полезни, тъй като са топли и леки.