/ / Thinkstock/Getty Images
Финландия днес избира президент, а сегашният държавен глава Саули Нийнистьо вероятно ще бъде преизбран за още един 6-годишен мандат.

Саули Нийнистьо
БГНЕС

Ето пет неща, които е добре да знаете за тази северна нация:

Кафето е на пиедестал

Финландците пият най-много кафе в света, около 12,2 кг. годишно на човек, сравнено с например 5,6 кг. в Италия, според данни от 2015 на международната организация за кафето (International Coffee Organization, ICO). Те се наслаждават на своето „кави” по всяко време на деня.

Магията, която се съдържа в чаша кафе

кафе
/ Thinkstock/Getty Images

В страна със строги правила за пиене на алкохол и шофиране, напитката е неотменна част от празненства като кръщене, сватба, погребение, рожден ден или обичайно събиране на хора. Има дори финландската поговорка, която гласи: „Дори терорист може да бъде спрян, но не и копнежът по кафето”.

Финландия – страната, където няма домашни и не изпитват (ВИДЕО)

Бясното шофиране е немислимо

Известни като едни от най-бързите в света, финландските пилоти от „Формула 1” са си спечелили прозвището „летящите финландци” след като спечелиха и няколко състезания със спортни автомобили от Световния рали шампионат. Но извън пистата шофьорите внимават да не превишат скоростта, защото глобите са пропорционални на дохода на водача.

кола
ThinkStock/Getty Images

През 2007 шведски шофьор беше глобен 20 500 евро за управляване на автомобил със 67 км./ч., надхвърляйки 30-километровия лимит на югозападния финландски остров Аланд. Тъй като бил декларирал за 2006 нетен доход от 290 000 евро, получил тази глоба.

Финландците са „сису”

Освен че се славят със своята сдържаност, финландците са известни също с жилавост и стоицизъм. Това може да се отдаде на „сису” – финландско понятие, което обединява смелост, решителност и настойчивост пред лицето на несгодите.

двойка
/ Thinkstock/Getty Images

Финландците обясняват със „сису” това, че са били в състояние да отблъснат атаките на съветските си съседи през Втората световна война. След като преживява 6 века под шведско управление до 1809, Финландия става автономно Велико княжество на Руската империя до 1917, когато получава независимост след падането на царизма.

Хеви метъл музиката е навсякъде

Хеви метъл е основната музика, слушана в страната, която има една от най-големите концентрации на любители на този жанр рок музика в света. Докато в съседните Швеция и Норвегия се падат по 27 хеви метъл банди на 100 000 души население, във Финландия са 54, което значи, че има хеви метъл група в почти всяко село.

метъл
/ Thinkstock/Getty Images

Apocalyptica, HIM, Nightwish и Amorphis са само някои на най-известните състави, популярни далеч извън границите на Финландия. През 2006 хеви метъл групата Lordi, известна с маските на чудовища, които носи, стана първият хард рок участник, спечелил песенния конкурс „Евровизия”.

27 юли е Националният ден на поспаланкото

сън
ThinkStock/Getty Images

В Националния ден на успалите се, отбелязван на 27 юли, който в къщата се събуди последен, го очаква да бъде залян с кофа вода или направо да бъде хвърлен във водата, която е в изобилие във Финландия. В страната има 187 000 езера.

Тази традиция датира от Средновековието и се основава на вярването, че който стане последен от леглото ще е мързелив или няма да го бива през останалата част от годината. Празникът, който е неофициално честване, а не е религиозен, се свързва с легендата за седемте спящи от Ефес – група младежи, които през 1 век се крили в пещера от преследване.

Те спали почти 200 години в пещера близо до град Ефес, днес в Турция, и се събудили в края на гоненията на християните.
БГНЕС