След като през последните седмици в серия репортажи лицата на NOVA поставиха на фокус някои от най-наболелите въпроси на българското образование, проблемите в българското училище и възможните решения, Новините на NOVA продължават своята "Мисия Образование". Тази седмица, в навечерието на Деня на будителите, Темата на NOVA представя една рецепта за успех в образованието.

Тромава образователна процедура лишава учениците от култура

Водещата на Новините на NOVA Надежда Узунова ще заведе зрителите във Финландия - държавата, в която учениците са в час по чорапи, не получават оценки до 8 клас, свободни са да ползват мобилните си телефони и сами избират кога и какво да учат. А резултатът е, че финландските ученици са в топ три на най-грамотните в Европа.

Финландия  страната където няма домашни и не изпитват (ВИДЕО)
netinfo

Училищата, които ще представи Темата на NOVA в неделя не са елитни или специални, а съвсем обикновени общински училища. Едно от най-впечатляващите неща в тази история е, че във Финландия няма лоши училища и начинът, по който мотивират и учениците, и учителите да бъдат успешни е изумителен. Без задължения и наказания, без много домашни, без изпити и оценки. А когато някой има проблем или изостава, училището не го изключва, нито го оставя да повтаря, а му назначава индивидуален преподавател, който посещава с него часовете по проблемните предмети и му помага да навакса пропуските и да настигне останалите. За сравнение в България в подобни ситуации българските родители се обръщат към частни учители, на които се заплаща допълнително.

Финландия  страната където няма домашни и не изпитват (ВИДЕО)
netinfo
„Разбрах, че мотото на образователната им система е "Готови за живота, не за изпитите". И въпреки че не учат за оценки, са отличници на международните изпити. С този филм не искаме да кажем, че трябва да препишем от финландците, да назубрим техния модел. Ако беше толкова просто до 10 години целият свят щеше да е пълен с отличници. Но би било чудесно, ако ни вдъхновят да променим отношението си към образованието", разказва Надежда Узунова след завръщането си от Финландия.

„Мисия Образование" или „Страст за учене" в Темата на NOVA - тази неделя, в 19.20 ч., веднага след централните новини.

Как да успеем в живота въпреки сбърканата образователна система? (ВИДЕО)

Вече втора година "Мисия Образование" има своето запазено място в публицистичните предавания и Новините на NOVA. Не пропускайте серията от репортажи на кампанията, които показват големите проблеми, възможните решения и добрите примери през погледа на лицата на NOVA - в ефира на "Здравей, България". Защото образованието е отговорът на всички големи въпроси и мисия за всеки от нас.

Секцията "Мисия образование" на сайта Nova.bg приема сигнали за нередности в образованието, а Facebook страницата на Новините на NOVA и имейла novinite@ntv.bg са отворени за всички коментари по темата.