/ Guliver/Getty Images, архив
Снимка на Северното сияние от Космоса публикува Американската космическа агенция НАСА. Явлението е запечатано от германския астронавт Александър Херст от борда на Международната космическа станция, предаде РИА Новости.
 
Шоу в небето: Спиращото дъха Северно сияние (СНИМКИ/ВИДЕО)

„Зашеметяващо е всеки път, когато го видиш. Чудя се какво са си мислели изследователите, когато за първи път са видели блясъка на северното сияние, а нищо не се е знаело за него“, пише Херст.
 

Северното сияние, известно още като Aurora borealis, е оптично явление, което се наблюдава над полярните кръгове на Земята.

Вижте спиращи дъха снимки на Северното сияние в Норвегия

Причина за удивително красивото природно явление е слънчевата дейност. От най-външния и най-разредения слой на атмосферата непрекъснато се откъсват електрони и протони и изтичат в Космоса. Този поток се нарича слънчев вятър. Част от него достига Земята и под действие на нейното магнитно поле, което е най-силно при полярните области, взаимодейства със земната атмосфера, предизвиквайки разноцветно светене на атмосферни газове.
 


За първи път през 1616 г. астрономът Галилео Галилей използва името Aurora borealis, вземайки името на митичната римска богиня на зората Аурора и на древногръцкия бог на северния вятър - Борей.
 
Пет от най-мистериозните природни явления на планетата (ВИДЕО)



Северното сияние е винаги видимо, но зимата е най-подходящият период за наблюдение заради липсата на слънчево замърсяване и заради чистия, свеж въздух. Най-добрите места за наблюдаване на северните сияния са Аляска и Северна Канада, Норвегия, Швеция и Финландия.
БГНЕС