/ Guliver/Getty Images
Пет версии на шедьовъра "Слънчогледите" на Винсент ван Гог ще бъдат представени на живо в понеделник на три континента, съобщиха от музея на художника в Амстердам.
 
"В понеделник Facebook ще e домакин на пет изложби на живо, в които международни музейни директори и консерватори ще представят версията на картината в собствената си институция", става ясно от съобщението.
 
Живото предаване ще започне с Националната галерия в Лондон в 16.50 ч. по Гринуич.
 
"Слънчогледите" на Ван Гог били с генетични мутации

Амстердамският музей "Ван Гог" следва в 17.10 ч., преди да предаде щафетата на Мюнхен в 17.30 ч., следван от Филаделфия в 17.50 ч. Събитието ще завърши с Музея на изкуствата в Токио, който ще покаже своята творба в 18.10 ч.
 
"Тази картина е вдъхновила поколения по целия свят", каза директорът на музея в Амстердам директор Аксел Рюгер. "Тъй като петте картини са на различни континенти, не беше възможно да ги разглеждаме заедно. Това се промени и сме изключително горди", допълни той.
 
Пет знаменитости, чийто талант в началото никой не оцени

"Слънчогледите" се нареждат сред най-известните произведения на холандския майстор. Те са нарисувани между 1888-1889 г., докато артистът живеел в Арл в южната част на Франция.
БГНЕС