Според проучване "благородните" лъжи всъщност помагат за доверието в една връзка. Просто защото хората понякога биха предпочели лъжата, отколкото голата истина. В този смисъл може да разчитаме благородната лъжа като механизъм за защита на чувствата на партньора и именно затова лъжецът не бива да чувства вина.

В кои ситуации е напълно приемливо да излъжете партньора си, вижте в канала "Опасни връзки" във vbox7:

Ако сте жертва на насилие във връзката

Ако търсите помощ и чертаете план как да напуснете вашия партньор насилник, да сте "на сигурно" чрез лъжа е добра стратегия. По този начин ще успеете да избегнете евентуална агресия от негова страна. Може би ще се наложи да лъжете за своите действия, телефонни обаждания и други контакти, които поддържате.
 
За чувствата към друг човек

Може би ще се поискате понякога да избегнете отговора на трудните въпроси, които биха последвали, ако спестите истината в началото. "Намираш ли го за секси", "обичала и си някого повече от мен" и още десетки въпроси, които могат да станат повод за сериозни скандали. Едно просто "не" няма да навреди на чувствата на никой от двама ви.
 
Като превенция за спорове

Когато вие и партньорът ви не можете да се разберете по някоя тема, а той не отстъпва, най-добре вие го направете. Какво искате? Да се наложите в някой спор или да имате спокойствие във връзката си?
 
Лошо ястие или скучен подарък

Не разстройвайте любимия човек заради нещо, което не ви харесва, а в него той е вложил толкова много любов и желание. Това е най-пододящата лъжа, която може да изречете във връзката си.