Най-големите лъжци гледат право в очите
Най-големите лъжци гледат право в очите / ThinkStock/Getty Images

Ако си мислите, че можете да разпознаете лъжец, по това, че гледа настрани и говори колебливо, бъркате. Американски учени установиха, че най-големите лъжци гледат право в очите и са много уверени, съобщи в. "Дейли телеграф".

Освен това лъжците често жестикулират, правят гримаси и използват повече междуметия като ъ-ъ-ъ и м-м-м, твърдят учените от университета на Мичиган. Учените са разработили софтуер за разпознаване на лъжи на базата на видеозаписи от 120 съдебни процеса в САЩ. Той може да установи кога някой лъже 75 процента от времето. Хората могат да разпознаят лъжец, който мами 50 процента от времето.

За какво най-често лъжат мъжете и жените

Досега психолозите мислеха, че лъжците отговарят на въпроси колебливо и предпочитат на избягват контакт с очи. Новото изследване претендира за по-голяма точност, защото предишните се основават само на лабораторни експерименти.

Американските учени се надяват да направят теста си още по-точен, като добавят в него физиологични показатели като пулс, честота на дишане, колебания в температурата, които могат да бъдат регистрирани от разстояние. Известно е, че когато лъжат, хората се потят повече, дишането им зачестява, както и пулсът им.

Източник: БТА