След Изборът на публиката раздадоха наградите Изборът на критиците
След Изборът на публиката раздадоха наградите Изборът на критиците / снимка: Reuters

Черно-белият ням филм "Артистът" на Мишел Азанависиюс взе наградата "Изборът на критиците" за най-добър филм, предаде Ройтерс. "Артистът" освен това спечели и наградите за музика, костюми и режисьор.

За най-добър актьор е отличен Джордж Клуни ("Потомците"), а за най-добра актриса - Виола Дейвис ("Южнячки"). "Южнячки" спечели и наградата за най-добър актьорски състав.

Най-добър екшън филм стана "Drive: Живот на скорост", а най-добър анимационен филм е "Ранго".

Престижните отличия, които надминаха "Златните глобуси" като индикатор за спечелването на "Оскар", се определят от членовете на Асоциацията на кинокритиците, работещи за телевизията, радиото и интернет изданията (Broadcast Film Critics Association) и се връчват всяка година, отбелязва БТА. Асоциацията обединява повече от 250 кинокритици от САЩ и Канада. За 17-ите награди "Изборът на критиците" тази година се състезаваха над 20 филма в 24 категории.

От 1995 година наградата "Изборът на критиците" е "законодател в модата" за наградите "Оскар". Миналата година Колин Фърт, Натали Портман, Крисчън Бейл и Мелиса Лио получиха "Оскар" в същите категории, в които ги награди и асоциацията.