Скоковете на жабите зависят от заобикалящата ги среда
Скоковете на жабите зависят от заобикалящата ги среда / снимка: Guliver/Getty Images

Стилът на скачане на жабите се определя от заобикалящата ги среда, съобщава сайтът Phys.org, позовавайки се на резултатите от австралийско изследване. Учени от Националния университет на Австралия са установили, че различните видове жаби скачат по различен начин в зависимост от хабитатите им.

Дървесните жаби например достигат голяма височина при скок, но не покриват голямо разстояние. Водните жаби скачат на много дълги разстояния, но остават близо до повърхността. От друга страна скоковете на ровещите жаби са скромни както на височина, така и на дължина.

Специалистите от екипа под ръководството на Марта Видал-Гарсия са използвали високоскоростни видеокамери, за да филмират скоковете на приблизително 230 жаби от 30 различни в вида, уловени в природата. Всяко земноводно е хващано на ръка и е снимано с две високоскоростни камери в полеви условия, за да се получи триизмерно изображение на скока му. Клиповете след това са анализирани кадър по кадър чрез компютърна програма, отчитаща променливи величини като височина, разстояние и скорост, отбелязва БТА.

Резултатите са показали, че жабите от различни видове демонстрират различни стилове на скачане.