Северна Корея видя терористичен акт в холивудска комедия
Северна Корея видя терористичен акт в холивудска комедия / Guliver/Getty Images

Нова холивудска продукция, посветена на севернокорейския лидер Ким Чен-ун предизвика гнева на комунистическия режим, съобщава Франс прес. Той съзря в нея "терористичен акт", заплашвайки с "безмилостни репресии".

В лентата, озаглавена "Интервюто", Сет Роугън и Джеймс Франко се въплъщават в ролите на телевизионни журналисти, вербувани от ЦРУ да убият Ким (ролята изпълнява американо-корейския актьор Рандъл Парк), след като са взели от него интервю в Пхенян. Филмът, заснет във Ванкувър (в източната част на Канада) трябва да излезе в САЩ на 14 октомври.

В разпространено в сряда комюнике на Корейската централна телеграфна агенция (ЦТАК) говорител на севернокорейската дипломация обяви авторите на филма за гангстери и настоя той да бъде забранен.

"Реализирането и разпространението на филм, описващ атентат срещу нашия лидер, представлява терористичен и военен акт, които са абсолютно недопустими", заяви той.

Американската администрация трябва да забрани филма, в противен случай Северна Корея ще бъде принудена да предприеме "безмилостни репресии", добави говорителят.

Още през 2004 година Холивуд осмя севернокорейския режим в сатирична комедия, озаглавена "Отбор Америка" (Team America), в която бащата на Ким - Ким Чен-ир е главният отрицателен герой. В трейлъра на "Интервюто" агент на ЦРУ описва Северна Корея като "най-опасната държава в света" и разяснява на героите на Роугън и Франко култа към личността, поддържан от династията Ким.

"Народът на Ким Чен-ун вярва на всичко, което му казват, включително и на това, че вождът им може да си говори с делфини, не уринира и не ходи по голяма нужда", твърди той.

Източник: БТА