Сексът и гладът
Сексът и гладът / Thinkstock/Getty Images

Известно е, че човек не трябва да пазарува на празен стомах. Същата максима важи и при търсенето на любов, твърди британски психолог, цитиран от в. "Дейли телеграф".

И мъжете, и жените харесват по-едри партньори, когато са гладни. Жените обаче по принцип предпочитат по-солидни господа, докато мъжете залагат на по-пищните форми с по-голям бюст, докато се наядат. След това предпочитанията им могат да се променят.

"Гладът може да промени възприемането на привлекателното. Ако мъжът е гладен, предпочита жена с по-голям бюст, а и с малко по-едра фигура. Жените по принцип предпочитат по-тежките мъже" - каза д-р Вирен Свами от университета на Уестминстър. Шест часа глад са достатъчни, за да променят предпочитанията на мъжа, показа изследването с 266 доброволци.

Обяснението от еволюционна гледна точка е, че когато изпитват глад, хората търсят партньор, който може да осигури храна, а по-едрите оставят впечатление, че успешно я намират. Според проф. Гарет Ленг от университета на Единбург то може да се дължи и на това, че зоната на мозъка, която контролира глада, контролира и либидото.

"Сексът и гладът са основни инстинкти. Възможно е това да обяснява защо след като излезем на вечеря, искаме да правим секс".

Част от мозъка, наречена вентромедиално ядро, е пълна с хормона на обичта окситоцин, който контролира апетита и сексуалните пориви. Когато хората са гладни, хормонът увеличава желанието за храна повече от мисълта за секс. Затова хората подсъзнателно избират партньор, който да ги нахрани. Когато се заситят обаче окситоцитинът засилва либидото и се връщат обичайните сексуални предпочитания.

Мъжете, смятани за сексисти, харесват обикновено по-слаби жени.

Хората обаче могат да сбъркат страха с привличане, защото стимулира същите чувства като възбудата. Затова двойките често избират на първа среща да гледат филми на ужасите. Това е и причината толкова хора да се влюбват в инструктори по ски - на пистата безпокойството им е по-голямо. Хората освен това харесват съседите и колегите, с които се виждат редовно, повече от непознатите.

Тайната за успеха, за тези, които искат да са по-привлекателни, е да са любезни, убеден е д-р Свами.

Източник: БТА