Има много жени в историята, които са се превръщали в легенди, заради невероятната си смелост в битките и то в един свят, векове наред доминиран от мъжете. Те са повлияли на хода на събитията със своята интелигентност, решителност и храброст. Вижте ги:

Сестрите Трунг

Сестрите Трунг са национални героини във Виетнам. Двете повеждат въстание срещу девет вековното китайско робство. Те успяват да съкрушат легионите на китайците и основават царство. Сестрите влизали в бой чисто голи, за да засрамят противниковите воиници. След две десетилетия битки с Китай царство Трунг било съкрушено. Сестрите се самоубили, за да не бъдат пленени живи.

Подредиха 40-те най-вдъхновяващи жени

Артемизия I

Артемизия I била царица на Халикарнас, град на дорийските гърци и карийците. Управлението и се отличава със смелост и геройство. Приема участие в битката при Саламин в септември 480 година пр. н. е. Тя се бие на страната на персите и ръководи своите 5 кораба. Артемизия е единствената жена, командваща войска в морските битки по това време.

Персийският цар Ксеркс, наблюдавайки битката казал: „Моите мъже се превърнаха в жени, а жените станаха мъже“.

жени воини
Thinkstock/Getty Images

Фу Хао

Първата жена генерал в Китай. Фу Хао е една от съпругите на крал Ву Динг. Една от най-властните дами в Китай с контрол над армия от 13 0000 армия.

Пет неща, в които жените са по-добри от мъжете (ВИДЕО)

Ахотеп I

През 1500 година в древен Египет нахлуват хиксосите. Брат и съпруг на Ахотеп бил фараон Таа II, който бил екзекутиран от хиксосите. След смъртта на фараона, Ахотеп станала регент на сина си. Освен че управлявала Египет, тя повежда армия срещу хиксосите.

Жана д'Арк

Жана д'Арк е национална героиня на Франция и светица на католическата църква. Тя е селско момиче от Източна Франция, което твърди, че е напътствана от бог. Повежда френската армия в няколко важни битки по време на Стогодишната война, която проправя пътя на Шарл VII към короната.

Пленена, съдена от църковния съд и изгорена на кладата на 19-годишна възраст.

Жана д Арк
Thinkstock/Getty Images

Царица Зенобия

Зенобия управлявала град Палмира в началото на миналото хилядолетие. Тя лично повежда въстание срещу Рим и съкрушава изпратените легиони.Завладява голяма част от Мала Азия и се обявява се за царица на Египет. Нужни били цели 25 години, за да може Рим да съкруши Зенобия.

Царица Тамара

Тамара застава начело на Грузия през 1184 година. По време на управлението ѝ Грузия достига най-големия си териториален обхват, като разбива всички околни мюсюлмански държави и покорява голяма част от днешна Турция, цяла Армения и Азербайджан. Тамара участва в повечето походи на войската си.

Вижте още:

Учени: Мъжете наистина са по-глупави от жените

Бира, кевлар и още осем изобретения, създадени от жени

Признават Майка Тереза за светица

Велики изобретения на жени, които промениха света