Роман Полански ще снима в Полша част от филма за аферата „Драйфус”
Роман Полански ще снима в Полша част от филма за аферата „Драйфус” / снимка: Guliver/Getty Images

Режисьорът Роман Полански ще снима в родната си Полша част от филма за аферата „Драйфус”, съобщи Томаш Дабровски, натоварен с организацията за новата продукция, предаде АФП.

Очаква се оператор на филма да е Павел Еделман, с който той обича да работи и който засне „Пианистът”. Декорите ще са на Алън Старски, работил също по „Пианистът”. „Още не знаем имената на актьорите, сигурно те ще са британци или американци”, каза Дабровски по общественото радио. Снимките ще бъдат или във Варшава, или в Краков, където е живял Полански.

Сценарият за филма с бюджет 35 млн. евро е по книга на британския писател Робърт Харис, допълва БТА.

Според полските медии Полански вече е наел апартамент в Краков и е искал да получи уверение, че няма да има проблеми с властите заради обвинението за секс с малолетна от 1977 г. в САЩ.

Режисьорът живее във Франция, защото страната няма договор за екстрадиране със САЩ. През 2009 г. обаче беше арестуван в Швейцария, когато отиде да получи наградата си на кинофестивал в Цюрих и беше заплашен с екстрадиране. В крайна сметка беше освободен и се върна във Франция.

Алфред „Драйфус” е френски офицер от еврейски произход, достигнал до служба в Генералния щаб на френската армия през 19 в. Обвинен в шпионаж в полза на Германската империя, той е осъден през декември 1894 г. на доживотна каторга. Няколко години след осъждането му започва медийна кампания за оправдаването му като жертва на антисемитски заговор. В нея се включва и Емил Зола. Драйфус е помилван, а след това оправдан.