Рики Жерве получи награда Еми за най-добър комедиен актьор
Рики Жерве получи награда Еми за най-добър комедиен актьор / снимка: BGNES
Британският актьор Рики Жерве бе удостоен с награда "Еми" за най-добър комедиен актьор за ролята му във филма на Ейч Би О (HBO) "Extras", предаде Ройтерс.

Актрисата Сали Фийлд получи наградата "Еми" за най-добра актриса в драматичен сериал за ролята й на Нора Уокър в "Братя и сестри".Актьорът Тери О'Куин спечели „Еми“ за ролята на Джон Лок от сериала „Изгубени“

Златни статуетки получиха Джерими Пивън за най-добра поддържаща роля в комедиен сериал за „Антураж“, Томас Хейдън Чърч бе отличен за най-добър поддържащ актьор в минисериал или телевизионен филм за "Broken Trail" и Джейми Пресли заподдържаща актриса в комедиен сериал за „Казвам се Ърл“.

Шест месеца след като спечели Оскар за еко-документалния филм "Неудобната истина", бившият вицепрезидент на САЩ Ал Гор получи и награда "Еми" за младежката телевизия Current TV. Тя започна да излъчва през 2005 г. видеоклипове и други кратки програми, подготвени от зрители. Наградата "Еми" на Гор е в категорията "интерактивни телевизионни услуги".

Гангстерската сага „Семейство Сопрано“ спечели „Еми“ за най-добра драма за последния си сезон по Ейч Би О на 59-та церемония на Американската телевизионна академия.

Сериалът, в който участва Джеймс Гандолфини в ролята на гангстерски бос от Ню Джърси, беше определен от много критици като най-великата американска драма за всички времена. „Семейство Сопрано“, който спечели същата награда и през 2004г., победи две шоупрограми на Ей Би Си, медицинския хит „Анатомията на Грей“ и съдебния сериал „Boston Legal“. /Ройтерс

Наградите "Еми" в 27 категории се присъждат ежегодно от три независими, но взаимно свързани организации: Академията за телевизионни изкуства и науки удостоява развлекателни програми от праймтайма (с изключение на спортни); Националната Академия за телевизионни изкуства и науки удостоява забавни програми, излъчвани през деня, спортни, новинарски и документални предавания; и Международната Академия за телевизионни програми удостоява програми, произведени извън САЩ.