Едно от предимствата на плочите е, че те могат да бъдат преместени в по-дълбоки и по-хладни води
Затоплящите се океански води застрашават голяма част от кораловите рифове в света, затова някои еколози използват проста технология, за да помогнат за възстановяването им.

Това разказва журналистът на Voice of America (VOA), Джули Табо в своя репортаж от Вашингтон. 

Кораловите рифове са в опасност. Бързото затопляне на океанските води е основната причина морските растения да умират. 
Компанията за природни технологии Archireef  разработва 3D отпечатани теракотени „рифови плочки“, които могат да бъдат вградени в стратегически зони на океанското дъно, за да служат като субстрат за подпомагане на отглеждането на нови корали, съобщава VOA

„Поставяме 3D технологията на дъното на океана. Операцията се извършва от специализирани водолазни екипи”, разказва  Дениз Текерек, съосновател и главен търговски директор на Archireef. 

Едно от предимствата на плочите е, че те могат да бъдат преместени в по-дълбоки и по-хладни води. 

„За ден, един водолаз може да разположи плочи, простиращи се на около 40 квадратни метра”, обяснява Текерек. 
Тази гъвкавост на специалистите подобрява шансовете за успех, тъй като температурата на океана продължава да се повишава, съобщава VOA. 
„Три години след разполагането на първия набор от коралови фрагменти на нашия обект в Хонконг, 95% от тези корали продължават да оцеляват“, казва Текерек. 

Проектите за възстановяване на кораловите рифове са от съществено значение, тъй като някои учени смятат, че светът вече е загубил половината от своите корали през последните 30 години поради изменението на климата. Ако коралите умрат, изчезването им ще има катастрофално въздействие върху живота в и извън океана. Кораловите рифове защитават нашите брегове, поддържат биоразнообразието във водата и са от съществено значение за морския живот, предава Voice of America

В Централна Америка проектът Raising Coral Costa Rica взима малки парчета корали от дивата природа и ги отглежда в подводни разсадници за повторно засаждане в естествения им хабитат - рифовете, посочва експерт. 

Екипът използва проста технология, за да следи откъде идват кораловите фрагменти, за да открие, кои са най-издръжливите, предава VOA. 

„Ние разпространяваме коралите, отгледани в контролирана среда, на много места. Определяме, кое е най-подходящото място след замерване на температурата на водата, чрез сензори за наблюдение." Това посочва Джоани Клейпас, учен в областта на кораловите рифове и директор на Raising Coral Costa Rica. 

Клейпас казва, че това, което ѝ дава надежда за околната среда, е устойчивостта на коралите и способността им да се адаптират.
 
Voice of America (VOA)/vesti.bg