/ Pixabay
Риба бодливка от Шотландия "роди непорочно", след като сама оплоди вътрешно яйцата си, но се наложи да я оперират, за да извадят поколението й, съобщи в. "Дейли мейл".

Това е първият известен случай на вътрешно развитие на бебета във вид, който обикновено хвърля хайвер, за да бъде оплоден от мъжки.

Голямата бяла акула се оказа създание с удивителни гени

Учени от университета на Нотингам са открили рибката, докато са събирали диви екземпляри в Северозападна Шотландия. Тя изглеждала "в затруднено положение" и неспособна да изхвърли хайвера си от слабост или заради болест. Екипът решил да спаси поколението й, като я упоил и изродил със секцио почти напълно развитите ембриони - 54 на брой.

Рибките пораснали в аквариуми из университета и 20 от тях са още живи три години след чудотворното раждане. Повечето от тях станали родители.

Заради "непорочното раждане" учените нарекли рибката Мери, на Дева Мария.

Заблуди и истини за най-опасните животни (СНИМКИ)

„Не можехме да повярваме, когато видяхме почти напълно развитите ембриони в яйчниците й“, каза д-р Лора Дийн от екипа. „Ембрионите бяха съвсем здрави, не бяха деформирани, и повечето бяха с нормална продължителност на живота“.

Възможни са три начина за това уникално възпроизвеждане, но специалистите отхвърлят два от тях. Единият е партогенеза, при който рибата се клонира. Вторият е тя да е хермафродит - с мъжки и женски полови органи. В първия поколението е генетично идентично с майката, но случаят не е такъв. Затова учените мислят, че по някакъв начин в рибката е влязла сперма, оплодила е хайвера и са се развили нормални ембриони от двама родители. Най-вероятно Мери е отишла да хвърли хайвера си на място, където това вече е направила друга женска и там е имало сперма. Тя е влязла в нея, но Мери не е успяла да хвърли хайвера си.

Кои са най-опасните риби в света?

Трииглата бодливка е малка рибка, която живее както в реките, така и в крайбрежните води в северното полукълбо. През развъдния период мъжките стават яркочервени. Женската се подува от хайвера. Когато мъжкар види такава риба, започва да танцува на циг-заг пред нея. След сложно общуване той я завежда в готово гнездо, където тя хвърля хайвера си, а той го опложда. След това мъжкият пази малките, извежда ги да се хранят и ги връща в гнездото при опасност. Рибките обикновено умират след развъдния сезон.
БТА