/ БГНЕС
Френско-полският режисьор Роман Полански няма да присъства на 45-ата церемония за филмовите отличия „Сезар“ - френския еквивалент на наградите "Оскар", в петък, след като феминистки възнамеряват да протестират срещу получените от неговия филм „Офицер и шпионин“ 12 номинации, предаде АФП.

Полански отхвърли обвиненията в изнасилване, отправени от френска актриса

„От няколко дни се питам дали да отида на церемонията за наградите „Сезар“, заявява Полански в свое комюнике. „Въпросът, който по-скоро си задавам, е как бих могъл да отида. Какво ще се случи въпросната вечер, се знае предварително. Активистки ме заплашват с публично линчуване. Някои оповестиха, че ще участват в протестни демонстрации, докато други възнамеряват да превърнат събитието в трибуна за борба срещу критикуван начин на управление. Това може да заприлича повече на симпозиум, отколкото на празник на киното, на който се връчват награди на най-големите таланти“, аргументира се той.

Режисьорът отбелязва, че с голямо съжаление е взел решението да не присъства на церемонията.

Роман Полански се опитва да си върне членството в американската киноакадемия

Атмосферата на тазгодишната церемония може да е напрегната, след като наскоро ръководството на френската Академия на филмовите награди „Сезар“ подаде колективно оставка в обстановка на критики за непрозрачност в управлението на институцията и спор около Роман Полански.
БТА