Достоевски на масата до бутилка вино „Токай“, Дан Браун до вкусно ястие от артишок, Пийтър Камерън до купичка с тирамису. За всеки автор си има ястие, с което да се съпроводи четенето му. Това е новата тенденция, която завладя цяла Италия.
Ресторантите вече са настанени сред рафтовете на книжарниците и главните им готвачи шетат сред томовете книги. Така е и в книжарницата на издателската къща „Фелтринели“ в Местре, където има маси със 70 места, съобщава БГНЕС.
На тях може да се яде първо, второ и трето, разгръщайки книгите наоколо. 85 хиляди тома, но така също и стотици компакт дискове и DVD са на разположение на изгладнелите за ядене и култура.
„Това е стимул - естетически, културен и за стомаха“, коментира пред вестник „Кориере дела сера“ Индже Фелтринели, собственичката на известната издателска къща. Много от ресторантите - книжарници правят отстъпки за купувачите на литература, ако освен това се и хранят в тях. Средната цена за първо, второ и напитка е 15-20 евро.