Разкриват мошеници заради правописни грешки
Разкриват мошеници заради правописни грешки / netinfo
Съдът в Болтън, Северна Англия, отложи произнасянето на присъда срещу 84-годишния Джордж Гринхалдж, който мамел музеи по света, продавайки изкусни фалшификати на различни древни предмети, които били дело на сина му.

От юни 1989 г. до март 2007 г. Гринхалдж се обаждал в различни музеи по света и им предлагал да им продаде предмети на изкуството – древноегипетска статуетка, асирийски барелеф, керамична фигурка на френския художник Пол Гоген и др. Той обяснявал, че тези предмети са от личната му колекция, а всъщност ги изработвал синът му Шон.

Най-големият успех на измамниците била продажбата на музея в Болтън на статуетка на древноегипетската принцеса Амарна за 440 000 лири. Експерти от Британския музей и отдела по египтология на аукционната къща "Кристи`с" не успели да разпознаят фалшификата, който Шон изработил за три седмици. Измамата се разкрила през 2005 г., когато Гринхалдж се опитал да продаде на Британския музей асирийски барелефи. Специалистите на музея открили правописни грешки в надписа с клинописно писмо, пише БГНЕС.

Джордж Гринхалдж се признал за виновен и дал списък с продадените през годините фалшификати, а освен това на всички станал известен и изключителния талант на сина му Шон. Заради здравословното си състояние най-вероятно Джордж Гринхалдж няма да лежи в затвора, въпреки че и двамата със сина му са признати за виновни в мошеничество.