Разходка след хранене може да е по-полезна от тренировка в друга част от деня
Разходка след хранене може да е по-полезна от тренировка в друга част от деня / ThinkStock/Getty Images

Краткотрайното ходене след консумация на храна може да помогне повече на засегнатите от диабет тип 2 да намалят нивото на кръвната си захар, отколкото физическите упражнения в друга част от деня, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Кратка ежедневна разходка удължава живота със 7 години

Нивото на т.нар. постпрандиална гликемия (кръвна захар след ядене), която е свързана с риск от сърдечни болести, било с 12 на сто по-ниско, когато участниците ходели, след като са се хранили, в сравнение с онези, които извършвали физически упражнения в друга част от деня. Най-голямо намаляване на нивото на постпрандиалната гликемия - 22 на сто, било наблюдавано при ходене след вечеря.

Десетте най-полезни упражнения, които всеки може да прави

"Ако човек е засегнат от диабет тип 2, указанията са да е физически активен най-малко 150 минути седмично", заяви ръководителят на изследването Андрю Рейнолдс от университета в Отаго, Нова Зеландия. „Наблюдаваният от екипа ни благотворен ефект от физическата активност след хранене навежда на мисълта, че сегашните указания трябва да се коригират, особено когато става въпрос за храни, съдържащи значително количество въглехидрати. Добре ще е ходенето след ядене да стане нещо рутинно в ежедневието на диабетиците".

И най-леките упражнения предпазват от сърдечни болести

Д-р Джоел Зонсейн от медицинския център Монтефиоре в Ню Йорк обаче има някои възражения. Той предупреди, че трябва да сме бдителни, когато става дума за физическа активност след хранене, тъй като сърдечните болести са често срещани сред засегнатите от диабет тип 2. "Трябва да сме предпазливи, когато окуражаваме физическата активност след хранене, тъй като с храната изискванията към сърцето се увеличават", отбеляза той.

Тренировките 3 пъти седмично са най-ефективни

Изследването на Рейнолдс и колегите му обхванало 41 души, които били засегнати от диабет тип 2 и ходели 150 минути седмично. През първата фаза от изследването участниците ходели 30 минути дневно. През втората фаза, последвала 30 дни след първата, участниците ходели 10 минути не повече от 5 минути след като са се хранили. През двете фази било следено нивото на кръвната им захар. Оказало се, че ходенето след ядене понижило по-ефикасно нивото на кръвната захар.

Как да компенсираме цял ден седене в офиса?

В рамките на друго изследване британски учени анализирали резултатите от 23 проучвания за връзката между физическа активност и появата на диабет тип 2. Проучванията обхванали общо над 1,2 милиона души. Над 82 000 от участниците развили диабет тип 2. Било установено, че хората, които извършват физически упражнения най-малко 150 минути седмично, са с по-малък риск от диабет тип 2. Извършването на физически упражнения повече от препоръчваните 150 минути седмично има дори по-голям благотворен ефект, намалявайки риска от диабет с над 50 на сто.

Резултатите от двете изследвания са публикувани в Diabetologia.

Източник: БТА