Раздадоха наградите Изборът на критиците
Раздадоха наградите Изборът на критиците / Guliver/Getty Images

Лентата "Юношество" бе отличена с наградата "Изборът на критиците" като най-добър филм за 2014 година, а заснелият я Ричард Линклейтър бе обявен за най-добър режисьор, съобщиха световните информационни агенции.

Отличията "Изборът на критиците" се присъждат от Асоциацията на кинокритиците, работещи за телевизията, радиото и интернет изданията (Broadcast Film Critics Association), която обединява 250 професионалисти от САЩ и Канада. За наградата "Изборът на критиците" в най-престижната категория - за филм, се бориха също "Бърдмен", "Гранд хотел Будапеща", "Не казвай сбогом", "Игра на кодове", "Селма", "Теорията на всичко", "Лешояда", "Несломен" и "Камшичен удар".

Отличието за най-добра актриса бе присъдено на Джулиан Мур за великолепното й изпълнение във филма "Все още Алис", а за най-добър актьор - на Майкъл Кийтън за ролята му в "Бърдмен". С наградата "Изборът на критиците" за най-добър актьор в поддържаща роля беше удостоен Джей Кей Симънс за "Камшичен удар". При актрисите отличието в същата категория получи Патриша Аркет за "Юношество".

Елар Колтрейн беше обявен за най-добър млад актьор за "Юношество".

За най-добър актьорски екип бе признат този на филма "Бърдмен". Същата лента донесе отличието за оригинален сценарий на Алехандро Гонсалес Иняриту, Николас Джакобоне, Александър Динеларис и Армандо Бо. С наградата "Изборът на критиците" за адаптиран сценарий бе удостоена Джилиан Флин за "Не казвай сбогом".

За най-добър анимационен филм беше признат "LEGO: Филмът". Въпреки касовия си успех и любовта на критиката обаче, лентата остана извън надпреварата за наградите Оскар.

Отличието за сценография бе присъдено на "Гранд хотел Будапеща", а за най-добър оператор - на Еманюел Любецки за "Бърдмен".

С отличието "Изборът на критиците" за грим и прическа бе удостоен "Пазители на галактиката", а за визуални ефекти - "Зората на планетата на маймуните".

За най-добра песен беше призната "Glory" на рапъра Комън и на Джон Леджънд от "Селма".

В категорията най-добър екшън наградата "Изборът на критиците" беше присъдена на филма "Пазители на галактиката". За най-добър актьор в екшън бе признат Брадли Купър за "Американски снайперист", а за най-добра актриса - Емили Блънт за "На ръба на утрешния ден".

В категорията най-добра комедия наградата "Изборът на критиците" бе връчена на лентата "Гранд хотел Будапеща". За най-добър актьор в комедия беше обявен Майкъл Кийтън за "Бърдмен", а за най-добра актриса - Джени Слейт за "Свое дете". В категорията за научна фантастика/хорър наградата получи лентата "Интерстелар".

Асоциацията на кинокритиците, работещи за телевизията, радиото и интернет изданията обяви за най-добър чуждоезичен филм шведският "Турист".

Американският актьор, режисьор и продуцент Рон Хауърд бе удостоен с наградата "Гений", учредена като признание за "безпрецедентна демонстрация на майсторство в кинематографичното изкуство". Кевин Костнър получи отличието на цялостно творчество. Почетна награда бе връчена също на Джесика Частейн.

Източник: БТА