Продадоха на търг рядко копие на Магна Харта
Продадоха на търг рядко копие на Магна Харта / снимкa: БГНЕС
Рядко копие на Магна Харта - Великата харта на свободите, от XIII век беше продадено на търг на "Сотбис" в Ню Йорк за 21,3 милиона долара, съобщиха световните информационни агенции. Копието, предложено на търга, е от 1297 година и носи печата на крал Едуард I, пише БТА.

Собственик на документа стана Дейвид Рубенщайн, един от основателите и ръководител на голямата инвестиционна компания "Карлайл груп". Той веднага увери обществеността, че ще предостави копието за безсрочно ползване на Националния архив на САЩ, където то се съхранява и в момента, посочва ИТАР-ТАСС.

Според вицепрезидента на аукционна къща "Сотбис" Дейвид Редън това е "най-важният документ в света".

Магна харта е документ, гарантиращ правата на хората и ограничаващ кралската власт. Той е подписан през 1215 година от английския крал Джон, който претърпява поражение в борбата си с непокорните барони. Американската конституция включва идеи и цели фрази, взети направо от документа.

Продаденият документ е едно от 17-те копия на Магна Харта и е единственото, което можеше да бъде предложено за продажба. От 1984 година  то е собственост на фондация "Перо", създадена от милиардера Рос Перо.