/ iStock/Getty Images
Брошка със сапфир и диамант в комплект с обеци, част от бижутата на Романови, изнесени нелегално от Русия през 1917 г., бе продадена за 806 500 швейцарски франка (883 641 щатски долара) на търг на "Сотбис", съобщиха АФП и Ройтерс.

Цената, платена за историческия комплект бижута на търга в Женева, е почти два пъти по-висока от първоначалната ѝ оценка, съобщиха от аукционната къща. Купувачът, наддавал по телефона, предпочел да остане анонимен, каза говорителката на "Сотбис" Хана Ребело.

Брошката и обеците били на руската велика княгиня Мария Павловна, съпруга на великия княз Владимир и леля на последния руски император Николай Втори.

Бижутата били поверени на британския дипломат Хенри Стопфорд, приятел на княгинята, който ги отнесъл в Лондон за съхранение заедно с други имперски скъпоценности.

"Преоблечен като работник, Стопфорд бил изпратен тайно да прибере бижутата от дома на великата княгиня, дворец на брега на река Нева. Той влязъл в резиденцията през страничен вход с помощта на най-големия син на княгинята Борис и от доверен слуга, разделил бижутата и ги увивал в стари вестници, за да ги скрие и запази", се казва в съобщение на аукционната къща.

След като посетил Павловна в Кавказ, дипломатът се отправил към Лондон през септември 1917 г. с 244 бижута от колекцията ѝ, които депозирал в банка. Павловна бяга от Русия през 1919 г. и умира на следващата година в Париж. Бижутата са предадени на дъщеря ѝ принцеса Елена и пазени в семейството, като за пръв път се появяват на търг през ноември 2009 г. Тогава ги купува европейска аристократична фамилия, която ги предложи на търга в Женева.
БТА