Армията през 2030 г. ще бъде армия от роботи, които ще заменят войниците, войните ще се променят значително в бъдеще. Такова мнение мнение изрази украинският експерт по безпилотни технологии и роботика Валерий Яковенко. „Хората не трябва да присъстват на бойното поле, това е опасно, мястото им ще бъде заменено от роботика. През следващите 4 години постиженията, които Украйна създаде и демонстрира на бойното поле, ще бъдат увеличени. Това ще бъде момент, когато малка група хора контролира големи площи, когато различно оборудване ще изпълнява определени мисии на бойното поле“, отбеляза той пред местната телевизия „Еспресо“.

Според Яковенко ще се променят не само процесите на управление, но и броят на хората, участващи в тези процеси. Промени ще претърпят и параметрите за използване на роботиката. В бъдеще няма да има субекти с голяма техника като Черноморския флот - тя няма да е нужна на никого, смята експертът. "Говорим за малки устройства, които са в състояние да защитават водни зони или територии, хирургично премахване на окупатори от земята, която трябва да бъде освободена. Следователно сега наистина говорим за трансформиране на цялата сфера на сигурността, на цялата формула. Армията от 2030 г. ще бъде армия от роботи“, заключи Яковенко.

Сан Франциско ще разреши на полицията използването на роботи убийци

Войната в Украйна се превърна в ярък пример за използване на роботи и дронове по време на бой, добавя агенциь УНИАН. Дроновете се превърнаха в толкова важен аспект на войната, че НАТО иска да приеме доктрина „антидронове“ за първи път в историята. Този документ ще предостави съвети за многопластова защита срещу различни видове безпилотници. В Украйна е създаден проектът „Армия на дронове“, събирането за който беше обявено от държавните агенции чрез платформата UNITED24. Украйна също започна да създава морски дронове. Те вече се доказаха успешно при атаки срещу руски кораби в Черно море. Известно е, че морските дронове „светнаха“ по време на втората атака срещу Кримския мост, която се случи на 17 юли 2023 г. Тогава бяха използвани дроновете SeaBaby, разработени от Службата за безопасност на Украйна (СБУ) без участието на други частни компании.
БГНЕС