/ ThinkStock/Getty Images
Кофеинът е най-широко консумираният психоактивен продукт
Почитателите на кафето са по-чувствителни към аромата му от хората, които го избягват, и по-бързо го разпознават, съобщи Прес асосиейшън.

Колко кофеин има в еспресото, робустата и турското кафе?

"Колкото по-голяма е употребата на кофеин, толкова по бързо човекът разпознава миризмата на кафе", разкрива д-р Лоренцо Стафорд от катедрата по психология в университета на Портсмут. "Освен това хората, които приемат много кофеин, разпознават миризмата на силно разреден кафеен химикал в много по-ниска концентрация", допълва той. .

Тази способност се засилва, колкото повече на човек му се пие кафе. "Кофеинът е най-широко консумираният психоактивен продукт и резултатите ни показват, че промените в способността за улавяне на миризмите могат да са полезен показател за зависимост", посочва още д-р Стафорд.

Дори мисълта за кафе „събужда“ мозъка

Резултатите от изследването могат да бъдат използвани за разработване на лечения на базата на отвращението за хора, пристрастени към продукти с характерна миризма, като тютюн и канабис.
 
БТА