Пластмасови скулптури завладяха Италия
Пластмасови скулптури завладяха Италия / netinfo

Пластмасови скулптури, или т.нар. Cracking Art , завладяват все повече италиански площади и сгради. Розови пластмасови крокодили обсебиха първо площадите на Венеция, а после и площада пред Миланската скала и този пред римския дворец „Браманте“.

Въпреки че първото впечатление на публиката от досега с тях е изумление и шок, впоследствие те се превръщат все повече в обекти на симпатии. Реализирани серийно и от сравнително евтини материали, големите и смешни пластмасови скулптури наподобяват фигури от детски игри.

Те обаче украсяват все по-често в Италия „сериозни“ сгради.

Първото произведение на Cracking Art, за чиято рождена дата се смята 1993 година, бива продадено на търг в Париж през 2002 за десет хиляди евро.

Става въпрос за композиция от осем костенурки от позлатена пластмаса „Tortues à Venise". Друга подобна композиция от костенурки пък бива продадена в Милано за 16 хиляди евро през същата година, предаде ПронтоСофия.

През следващите години пластмасовите фигури регистрират истински бум, тъй като биват търгувани все по-често, но на по-ниски цени. Продават се от композиции с пингвини до такива с крокодили.

Експертите определят феномена като „суперсъвременно явление“, което е оригинално и радикално в същото време.