Обясниха как бедността вреди на здравето
Обясниха как бедността вреди на здравето / ThinkStock/Getty Images

Бедността влияе негативно не само върху банковата сметка, но и върху здравето, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на американско изследване, публикувано в сп. "Сайънс".

Постоянният стрес от липсата на достатъчно средства при индивиди с по-нисък социален статут претоварва имунната система и може да я подтикне да атакува тялото, причинявайки възпалителни процеси.

Богатите живеят по-дълго

Изследването може да обясни защо сред богатите хора се наблюдава тенденция да живеят по-дълго, докато сред по-бедните процентът на свързаните с възпалителни процеси сърдечносъдови болести и диабет е по-висок.

Авторите на настоящото проучване от университета "Дюк" са установили, че социалният статут влияе върху включването и изключването на гени в имунната система. За целта на изследването са направени експерименти с макаци резус. Представителите на вида са близки сродници на човека и изучаването им дава насоки за влиянието на социалния статут и върху здравето на хората.

Лошото хранене е новата норма в света

В експериментите са участвали 45 женски маймуни, които не са имали родствена връзка и никога не са се срещали. Те са били поставяни една по една в нови социални групи, като въведените първи са били с по-висок социален статут от последните.

За да изследват как социалното положение влияе върху здравето, специалистите са наблюдавали активността на 9000 гена в имунните клетки. Изследователите са открили различия в активността на над 1600 гена при най-високопоставените и най-нископоставените маймуни. Различията са били особено ясно изразени в активността на естествените клетки-убийци - белите кръвни клетки, които са първата защитна линия при инфекции.

Животът в беден квартал носи риск от затлъстяване

Въпросните клетки са се оказали по-активни при по-високопоставените маймуни, осигурявайки им по-добра защита срещу вируси. При по-нископоставените женски е била наблюдавана по-силна имунна реакция, довела до претоварване на имунната система и до по-неблагоприятни възпалителни процеси.

"Силният имунен отговор може да бъде животоспасяващ при наличието на инфекциозни агенти. Същият механизъм за самозащита обаче може да навреди, когато не се контролира правилно", обясняват изследователите.

Специалистите са установили също, че когато социалният статут се подобри, ефектът върху имунната система се променя към благоприятен.

Източник: БТА