Непълнолетна холандка преплава света с платноход
Непълнолетна холандка преплава света с платноход / БГНЕС

16-годишната Лаура Декер от Холандия стана най-младата мореплавателка. Тя акостира на карибския остров Сен Мартен, приключвайки продължилото година самотно плаване с платноход около света.

Тя тръгна на 20 януари 2011 г. от Сен Мартен и на същия ден година по-късно акостира на яхтклуба в холандската зона на острова, предаде АФП.

Още не мога да разбера какво ми се случва, заяви тя, приветствана от близо 400 посрещачи, сред които родителите й, нейната сестра, роднини, журналисти и много туристи. По думите й плаването е било забележително. Често виждах делфини и се наслаждавах на компанията им. Много съм щастлива, добави тя.

Непълнолетната холандка поиска да извърши околосветско пътешествие, когато бе само на 14 г. Родителите й не бяха против. Според тях тя се е родила в морето и първите четири години от живота си е прекарала на яхта. Но съдът, по искане на службата за защита на детето, забрани плаването, тъй като сметна, че то ще се отрази отрицателно на развитието й. В края на 2009 г. Декер избяга на Сен Мартен, но малко след това бе върната в родината си. През лятото на 2010 г. въпреки опита на службата за закрила на детето да продължи забраната за плаване, съдът този път взе страната на Лаура и младата мореплавателка отплава на 20 януари 2011 г. Тя приключи пътешествието си на 16 г. и четири месеца, отбелязва БГНЕС. На 20 септември ще навърши 17 г.

Предишният рекорд на самотно околосветско плаване принадлежи на австралийката Джесика Уотсън, която завърши пътешествието си три дни преди да навърши 17 г. Но докато Уотсън не се отби в никое пристанище, Лаура Декер доста често спираше: сама на своята дълга 11,50 м яхта, наречена "Гапи", тя посети Канарските острови, Кабо Верде, мина през Панама, Австралия и Южна Африка.

Както и рекордът на Джесика Уотсън обаче, така и този на Лаура Декер за най-млада мореплавателка, извършила самотна обиколка на света с платноход, няма да бъде вписан в Книгата на рекордите. Гинес отказва да признава рекорди на непълнолетни, преценявайки, че са "неуместни".