Диетологът Светлана Фус заяви пред руски медии, че бадемите имат много полезни хранителни качества и благотворен ефект върху сърдечно-съдовата и мозъчната функция, но консумацията им преди термична обработка може да доведе до здравословни проблеми.

Тя посочи, че бадемите съдържат цианогликозида амигдалин, чиито продукти от разлагането му придават на бадемите специфична миризма и лека горчивина. "Това освобождава циановодородна киселина, която е една от най-силните отрови", предупреди специалистът.

Фюс добавя, че след топлинна обработка (180 градуса за 8-10 минути) амигдалинът вече не представлява опасност за организма.

„Можете да консумирате до 30 грама от тези ядки на ден. Хубавото на печените бадеми е, че могат да се съхраняват дълго време без да губят своите здравословни ползи и отличен вкус. Този продукт може да вземете със себе си по време на дълги пътувания и да го консумирате в ситуации, в които няма възможност или време за пълноценно хранене", съветва диетологът.

 
БГНЕС