/ ThinkStock/Getty Images
Работна група изследователи от Международната комисия по стратиграфия гласува с мнозинство на гласовете за признаване настъпването на антропоцена - нова геоложка епоха, свързана с човешката дейност, съобщи Сайънс алърт.
 
Решението ще бъде официално оповестено през следващите две години.

Природни катаклизми промениха света през 2016 г. (ВИДЕО)
 
По мнението на учените, човечеството е оставило много следи от дейността си, които се съхраняват милиони години. Сред тези следи е увеличеното ниво на радионуклидите.
 
Още през 2016 г. комисията започна да разглежда предложение да се признае краят на холоцена - епохата от четвъртичния период. Приключването й в средата на 20-и век е свързано с началото на ядрените изпитания.

Шест астероида ще се доближат до Земята до 2029 година - има ли опасност?
 
Сега работната група трябва да съгласува ясна граница между холоцена и антропоцена. За целта учените трябва да открият нужния маркер, като например рязка промяна в количеството на изотопите или увеличаване на процентното съотношение между дадени молекули в скалите.
 
Задачата на учените може да се усложни заради решението холоценът да се раздели на три части в съответствие с климатичните промени, които са повлияли върху миграциите на прадедите на съвременния човек.

Четете също:

Пластмасата вече е станала част от земната кора

Изхвърлените по бреговете пластмасови боклуци образуват нова скала

С отпечатъка си на Земята хората създават нова ера

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА