/ ThinkStock/Getty Images
Представете си следния сценарий: Телескоп е открил астероид с диаметър между 100 и 300 метра, който се носи със скорост от 14 километра в секунда на 57 милиона километра от Земята.

Астрономите изчисляват, че вероятността небесното тяло да удари планетата на 29 април 2027 г. е един процент. Какво трябва да направи човечеството при подобен случай? Отговор на въпроса търсят експерти от НАСА и международната общност, съобщават Франс прес и ДПА.

Защо толкова харесваме филмите за края на света?
 
Именно подобен потенциално катастрофален сценарий, макар и въображаем, ще тестват близо 300 астрономи, учени, инженери и експерти по безопасност в рамките на започналата в Колидж парк, Мериленд, шеста конференция на Международната академия по астронавтика. Сред страните, които участват в нея, са Италия, Германия, Франция, Русия, Израел, Китай.
 
"Хората трябва да разберат, че това не е Холивуд", заяви на откриването на конференцията директорът на НАСА Джим Брайдънстайн.

Древният страх от края на света в холивудските филми

Снимката е илюстративна
ThinkStock/Getty Images

Идеята, че Земята някой ден ще трябва да се защитава срещу астероид доскоро предизвикваше т.нар. от експертите "фактор кикот". Подигравките обаче секнаха на 15 февруари 2013 г., след като над Челябинск, Русия, се взриви метеорит и причини сериозни щети и наранявания на хиляди хора.
 
"Положителният ефект на Челябинск беше, че накара широката общественост и хората, от които зависят политическите решения, да си дадат сметка", казва Детлеф Кошни от Европейската космическа агенция (ЕКА).

15 клишета в холивудските филми, които нямат никаква логика (СНИМКИ)
 
Експертите отбелязват, че интерес представляват само астероиди, чиято орбита ги доближава на по-малко от 50 000 милиона километра от Земята. Астрономите откриват подобни обекти постоянно: само през тази година са засечени 700. Общият им брой надхвърля 20 000, казва Линдли Джонсън, експерт по планетарна защита от НАСА.
 
Сред най-опасните учените открояват космическа скала, кръстена 2000SG344, с диаметър около 50 метра. Според ЕКА вероятността въпросното тяло да удари Земята в рамките на следващите сто години е едно към 2096.

Гигантски астероид е минал близо до Земята

астероид
ThinkStock/Getty Images

Повечето астероиди са малки, но 942 са с диаметър над един километър, отчита астрономът Алън Харис. Той предупреждава, че вероятно някъде там, "паркирани зад Слънцето", се "спотайват" няколко големи астероида.
 
Въпросните тела се откриват основно от американски телескопи в Аризона и на Хаваите. ЕКА инсталира за целта телескоп в Испания и предвижда други в Чили и Сицилия.

Aстероид с размерите на къща прелетя край Земята
 
Много астрономи призовават за космически телескоп, тъй като наземните не са в състояние да откриват обекти, намиращи се от другата страна на Слънцето.
 
Целта на тренировката, която ще бъде направена тази седмица, е да се симулира глобална реакция пред подобна катастрофална заплаха. Първата стъпка е насочването на телескопи към обекта, за да се изчислят с точност скоростта и траекторията му след първоначална "груба преценка".

Мистерия: Изследване показва кога на Земята е паднал астероид убиец
 
След това нещата се свеждат до два избора: опит да се отклони обектът или евакуация. Според Кошни е възможно две седмици преди сблъсъка да се предвиди коя страна ще бъде поразена. Ако диаметърът му е под 50 метра, международното споразумение е да се евакуира застрашеният регион.
 
Колкото до по-големите обекти идеята не включва взривяването им с атомна бомба в стил холивудски филм като "Армагедон". В този случай могат да се откъснат по-малки парчета, които също да се окажат заплаха.

Мистериозно: Вселената се разширява по-бързо, отколкото трябва

астероид
Thinkstock/Getty Images

Вместо това идеята е да се изстреля апарат към астероида, който да го отклони, подобно на космически блъскащи се колички.
 
НАСА планира да тества тази идея с истински астероид с диаметър 150 метра през 2022 г. в рамките на мисията DART (Double Asteroid Redirection Test), припомня Франс прес.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА