Най-престижният римски клуб е само за мъже
Най-престижният римски клуб е само за мъже / снимка: ProntoSofia

В най-престижния римски клуб Circolo Canottieri Aniene (Гребен клуб „Аниене“) членуват 1000 мъже и само 9 жени.

Намиращият се на бреговете на река Тибър елегантен клуб е от 115 години насам отворен само за мъже, но напоследък отстъпи и пред своеобразно женско „нашествие“.

„Оставаме си мъжки клуб, но тъй като искаме да бъдем в крак с времето, започнахме да се отваряме и за жени. Те могат да станат наши членове само по спортна линия, както и заради заслугите си към спорта. Не искаме дамите, които членуват при нас, да идват тук, само и само за да водят светски живот“, каза пред вестник „Стампа“ Джовани Малаго, президент на клуба и виден бизнесмен, цитиран от ProntoSofia.

Една от членките на клуба е плувкинята Федерика Пелегрини, световна шампионка на 400 м. свободен стил.

Авторитетният римски клуб е побратимен с нюйоркския New York Yacht Club и с Yacht Club Italiano от Генуа.

„Чирколо Канотиери Аниене“ е основан през 1892 от Алесандро Моранди и от тримата братя Фазоли.

През последните десетина години клубът се превърна в едно от най-престижните места в Рим.

Той се грижи изключително за запазването в дискретност на присъствието в него на знатните си членове. Сред тях са от президентът на „Ферари“ Лука Кордеро ди Монтедземоло до главният изпълнителен диретор на „Пирели“ Марко Тронкети Провера.

Сред видните имена на клуба са и бизнесмените Алесандро Бенетон и Чезаре Ромити, кинопродуцентите Аурелио и Луиджи де Лаурентис, издателят Анджело Рицоли. Тук са и актьорът Карло Вердоне, композиторът Енио Мориконе и режисьорът Джузепе Торнаторе.