Шафранът е най-скъпата подправка в света и може би най-ценената в кулинарната индустрия. Думата идва от арабската „asfar”, която в превод означава жълто.
Шафранът - червеното злато на подправките
Лечебните свойства на магическата подправка са познати още от най-старите медицински документи. Вижте от най-малко познатите факти за шафрана:
1. Египтяните са правили бира с шафран и кимьон
2. Мумиите са били поръсвани с шафран
3. Шафрановото цвете се смята за божествено и се споменава от Омир
4. При финикийците през първата брачна нощ, чаршафите са били боядисвани с шафран
5. Шафранът се използва и в парфюмерията
6. Шафранът е един от най-популярните афродизиаци
7. Шафранът е по-скъп от златото
8. Издържа на температури от минус 20 градуса
9. Най-вкусният ориз се приготвя с шафран
Шафранът - червеното злато на подправките
Лечебните свойства на магическата подправка са познати още от най-старите медицински документи. Вижте от най-малко познатите факти за шафрана:
1. Египтяните са правили бира с шафран и кимьон
2. Мумиите са били поръсвани с шафран
3. Шафрановото цвете се смята за божествено и се споменава от Омир
4. При финикийците през първата брачна нощ, чаршафите са били боядисвани с шафран
5. Шафранът се използва и в парфюмерията
6. Шафранът е един от най-популярните афродизиаци
7. Шафранът е по-скъп от златото
8. Издържа на температури от минус 20 градуса
9. Най-вкусният ориз се приготвя с шафран