Шафранът е екзотична и много скъпа подправка. На арабски шафран на арабски означава жълт - заради цвета, който придава на храната. Добиването му изисква много усилия и материал - половин килограм се получава от около 75 хиляди цвята. Това обяснява изключително високата му цена.

Шафранът е доказано най-скъпата по единица тегло подправка в света, неслучайно сравнявана със златото. Тя безспорно е безценна - буквално и преносно.

Подправката се извлича от шафрановия минзухар (накратко шафран) или по-точно от неговите цветове.

Ще измести ли най-скъпата подправка - шафранът, "златото" на Родопите - тютюна?

Шафранът от поколения насам е изключително известен и с лечебните си свойства, поради което е широко използван при множество заболявания и медицински състояния.

При сърдечни болести и атеросклероза

Американски учени са установили, че подправката може да подобри състоянието при пациенти, които страдат от нарушения на сърдечно-съдовата система. Открили са също, че хората, приемащи шафран или съдържащите го добавки към храната, биват предпазени от евентуални бъдещи проблеми със сърцето.

Как шафранът помага при диабет

Предишното изследване доказва също и изключително положителното влияние на шафрана върху болните от диабет.

Златната подправка намалява кръвната захар и регулира успешно инсулина, предпазвайки тази рискова група хора от усложненията, свързани с диабета.

Против рак

Ползите от шафрана в борбата срещу рака пък се доказват след изследване на арабски учени от Емирствата. Те казват, че подправката с цена на злато има превантивен ефект срещу рака на черния дроб и затлъстял черен дроб. При медицински експерименти с мишки, на които е било предизвикано заболяването, а впоследствие даван шафран, се наблюдавало потискане разпространението на смъртоносните ракови клетки.

Шафран при депресия

„Червеното злато", както наричат шафрана, е подправка, известна не само с аромата си, но и с това, че лекува депресия. Причината шафранът да премахва потиснатостта се крие в неговия принос за производството в човешкия организъм на серотонина, наречен още хормон на щастието. Известна е ролята на серотонина при регулиране на съня, настроението и дори сексуалността.

Още на древните финикийци и персийци са били известни тези антидепресантни свойства на шафрана. Шафрановият минзухар бил използван от тях за подобрение на настроението и премахването на меланхоличните пристъпи.

За да си помогнете при депресия, залейте в чаша топла вода 5-6 тичинки от шафроновия минзухар. От получената ароматна напитка отпивайте по 1-2 глътки в продължение на целия ден.

Отслабване с масло от шафран

В последно време някои препарати за намаляване на теглото влагат в съставките си и масло от шафран. Богатото на Омега-3 и Омега-6 шафраново олио доказано подобрява чернодробния метаболизъм, избягвайки натрупването на токсините и мазнините в него, което води до превенция и лечение на затлъстял черен дроб.

Вижте още:

Защо е толкова лековит мурсалският чай?

Алое - растението на безсмъртието

Куркума - билката, която лекува 600 болести

Дафиновият лист - подправка или лекарство?