/ iStock/Getty Images
При правилно хранене месоядните живеят по-дълго от вегетарианците, сподели кандидатът на медицински науки, диетологът Ина Кононенко в интервю за Канал пет, цитиран от РИА Новости.

"Всичко в нашето тяло на практика се състои от протеини. Вегетарианците невинаги виждат веднага ефекта от липсата на протеин. С възрастта това става по-очевидно", обясни тя.

Кононенко обърна внимание на два показателя за износването на тялото. Първият е дебелината на съдовата стена в общата каротидна артерия: колкото по-голяма е, толкова по-бързо става стареенето. Поради факта, че вегетарианците получават малко холестерол, дебелината на тази стена е по-ниска от тази на месоядните.

"Ако месоядният консумира достатъчно количество витамини B12, D3, K2, тогава дебелината на този комплекс няма да се увеличи",подчертава диетолога.
Вторият показател на стареенето са митохондриите. Специалистът ги нарича "електроцентрали" на клетки. При вегетарианците те работят по-зле, отколкото при месоядните. Това се дължи на факта, че месото е източник на L-карнитин - вещество, необходимо за функционирането на митохондриите. Има и показател за синтеза на протеин в организма. За съжаление, с вегетарианска или веганска диета, не се набавят всички незаменими аминокиселини, добавя Кононенко.

Според нея при липса на конкретно органично съединение се нарушава процесът на разделяне и усвояване на определен протеин, което води до проблеми с растежа на косата, ноктите, влошаване на зрението, кожата и кръвоносните съдове.

Диетологът препоръчва както месоядните, така и вегетарианците да избягват недостига на витамини и микроелементи. 
БГНЕС