/ iStock/Getty Images
Във Виенския зоопарк, който е най-старата зоологическа градина в света, се роди малко орангутанче, съобщи пресслужбата на зоопарка. Маймунчето е дългоочаквано бебе, тъй като от 20 години зоолозите тук се надяват на ново поколение.

„За 13-годишната Сари, която дойде преди две години от зоопарка в Дъблин, това е първа рожба. Тя се грижи трогателно за малкото, което засега само спи в прегръдките ѝ“, съобщава отговарящият за семейството зоолог.

Все още не се знае дали новороденото е мъжко или женско, това ще се разбере в идните дни. Баща е 48-годишният Владимир - единственият мъжкар в групата на орангутаните. „Владимир и останалата част от групата проявяват интерес към малкото, но при тези животни за децата се грижат само майките им“, обяснява зоологът.

Орангутаните са застрашени от изчезване поради разрушаването на тяхната естествена среда на островите Борнео и Суматра. „През последните години непрекъснато модернизираме техния район, за да го приближим доколкото е възможно до естествената им среда. С пристигането на двете женски Сари и Сурия се създаде прекрасно действаща социална група. Много сме щастливи, че усилията ни се увенчаха с появата на ново поколение“, не скрива радостта си директорът на зоопарка Щефан Херинг-Хагенбек.
БТА