Боробудур е най-големият будистки храмов комплекс в света, който се състои от шест квадратни и три кръгли платформи, декорирани с над 2672 барелефа и 504 статуи на Буда. Намира се близо до Магеланг в Централна Ява, Индонезия.

Боробудур е строен някъде между 750 и 850 година. Почти нищо друго не се знае за ранната история на храм. Известно е, че около 60 хил. кубически метра камък са били изсечени, транспортирани и издълбани по време на изграждането му. Архитектурата му въплъщава трите сфери на съществуването в будистките вярвания – на чувствата, на формата и на безформеното.

Скрити тайни в популярни туристически места (СНИМКИ)

Храмът е строен е в продължение на около 75 години и е завършен през IX век – около 400 години преди началото на строителството на внушителните катедрали в Западна Европа. Той е изоставен между XII и XIV век – заради разпространяването на исляма или заради мощно вулканично изригване според различните предположения.

Боробудур
ThinkStock/Getty Images

В продължение на векове е лежал забравен и погребан под вулканична пепел. Едва през 1815 г., сър Томас Стамфорд Рафълс разчиства мястото и разкрива паметника.

Рафълс е назначен за губернатор на Ява, когато островът за кратко минава под владението на британската корона от 1811 г. до 1816 г. Той проявява огромен интерес към местната история, събира явански антики, пътува много и разговаря с хората. Именно при едно такова пътуване през 1814 г. той чува легендата за тайнствен монумент, скрит дълбоко в джунглата. Губернаторът изпраща на място един холандски инженер с екип от 200 работници, които секат дървета, горят храсти и копаят тонове пръст, докато два месеца по-късно не разкриват отново Боробудур пред света.

10 места, които трябва да посетите през 2018-а (СНИМКИ)

Работата продължава чак до 1835 г., когато цялата конструкция е изкопана от вековната забрава.

Боробудур
ThinkStock/Getty Images

През 1991 Боробудур получава статут на обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

И още:

Пет недостъпни места в света, обвити в мистерия (ВИДЕО)

Историята на загадъчните каменни глави на Великденския остров (ВИДЕО)

Три мистериозни места в света, за които няма обяснение (ВИДЕО)

Историята на уникалните скални скулптури в планината Ръшмор (ВИДЕО)

Историята на Статуята на свободата (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук