Мозъкът е като компютърен процесор - ограничена мощност и умствени ресурси, които могат да се използват в даден момент. Малко хора са наясно колко силно е въздействието на психологическите навици. Но понякога те са причината да не можем да изпълняваме дадена задача с пълния си капацитет. Вижте четири лоши психологически навика, които ни пречат да мислим и живеем позитивно:

Съревнование с другите

На щастливите хора не им пука колко е зелена ливадата на съседите, защото са твърде заети да се грижат за своята. Клише? Може би, но толкова вярно.
Нещастните пък така се фокусират върху това какво са постигнали другите, че забравят да търсят собственото си щастие.Да, винаги ще има някой, който е по-красив, по-умен или по-харесван. Това обаче не бива да ви засяга, насочете усилията си към изпълнение на собствените си цели, а не в мисли какво са постигнали другите.

Мрачни мисли

Припомнянето на разстройващи и стресиращи мисли и събития, отново и отново, особено когато това се превърне в навик, кара умът ни да препуска, въвлечен в неприятни мисли и ни разстройва до степен, която сериозно се отразява върху умствените ни способности и емоционалното ни състояние.

12 съвета за справяне с мрачното настроение

Казано по-просто - не можем да бъдем щастливи, ако непрекъснато си припомняме неприятни ситуации. Освен това предъвкването на неприятни спомени е сериозна заплаха за емоционалното ни и физическо здраве.
Болезнено желание за контрол

Ако се опитвате да контролирате всичко и всички около себе си, вие се обричате на живот, изпълнен с нещастие и неудовлетвореност. Приемете, че не всичко подлежи на вашия контрол, фокусирайте се върху нещата, които можете да промените, и се съсредоточете върху положителната страна на нещата. Ще видите колко по-лек ще е животът ви тогава.

Неблагодарност

Често се съсредоточаваме върху онази част от живота ни, която не върви така, както би ни се искало. Фокусирани върху несполуките си, пропускаме всички прекрасни неща, които ни се случват. Няма как всичко да върви по мед и масло. Ако кариерата ви буксува, но имате страхотни приятели, бъдете благодарни за второто и не мислете твърде много върху първото wink

Още психологически трикове, които ни помагат да бъдем щастливи:

Забравете тези 10 неща, за да бъдете щастливи

Рецептата за щастие на норвежците

Безплатните неща, които ни правят най-щастливи


Седем сутрешни навика, които ни правят щастливи