Експертите твърдят, че основната причина за инсултите са крехките съдове на мозъка. Тяхното естествено износване се насърчава от продукти с високо съдържание на холестерол, сол, трансмазнини и други вредни съединения.
Според лекарите е възможно да се подобри състоянието на кръвоносните съдове и да се намали риска от инсулт. За това могат да помогнат следните продукти:
Ядки
Те нормализират солевия баланс на плазмата, съдържат витамин К и други витамини.
Сушени плодове (сушени кайсии, фурми, сини сливи)
Сушените кайсии съдържат много витамин А, който е полезен за епитела на стените на кръвоносните съдове, а сините сливи и фурмите съдържат витамин Р.
Цвекло
Цвеклото също понижава нивото на "лошия" холестерол и пречиства кръвта.
Мед
Медът помага за възстановяване на биохимичния състав на кръвта, премахва токсините от плазмата, понижава нивото на "лошия" холестерол.
Зелен чай
Има благоприятен ефект върху тонуса на мозъчните съдове, разширява ги, подобрявайки притока на кръв. Черен шоколад – съдържа флаванол, който подобрява кръвообращението в мозъка.
Според лекарите е възможно да се подобри състоянието на кръвоносните съдове и да се намали риска от инсулт. За това могат да помогнат следните продукти:
Ядки
Те нормализират солевия баланс на плазмата, съдържат витамин К и други витамини.
/ iStock/Getty Images
Сушените кайсии съдържат много витамин А, който е полезен за епитела на стените на кръвоносните съдове, а сините сливи и фурмите съдържат витамин Р.
Лимон
iStock/Getty Images
Цвеклото също понижава нивото на "лошия" холестерол и пречиства кръвта.
Мед
Медът помага за възстановяване на биохимичния състав на кръвта, премахва токсините от плазмата, понижава нивото на "лошия" холестерол.
iStock/Getty Images
Има благоприятен ефект върху тонуса на мозъчните съдове, разширява ги, подобрявайки притока на кръв. Черен шоколад – съдържа флаванол, който подобрява кръвообращението в мозъка.