Експертите твърдят, че основната причина за инсултите са крехките съдове на мозъка. Тяхното естествено износване се насърчава от продукти с високо съдържание на холестерол, сол, трансмазнини и други вредни съединения.
Според лекарите е възможно да се подобри състоянието на кръвоносните съдове и да се намали риска от инсулт. За това могат да помогнат следните продукти:
Ядки
Те нормализират солевия баланс на плазмата, съдържат витамин К и други витамини.
/ iStock/Getty Images
Сушени плодове (сушени кайсии, фурми, сини сливи)
Сушените кайсии съдържат много витамин А, който е полезен за епитела на стените на кръвоносните съдове, а сините сливи и фурмите съдържат витамин Р.
Лимон
Помага за намаляване на нивото на "лошия" холестерол в кръвта, прочиствайки кръвоносните съдове.
iStock/Getty Images
Цвекло
Цвеклото също понижава нивото на "лошия" холестерол и пречиства кръвта.
Мед
Медът помага за възстановяване на биохимичния състав на кръвта, премахва токсините от плазмата, понижава нивото на "лошия" холестерол.
iStock/Getty Images
Зелен чай
Има благоприятен ефект върху тонуса на мозъчните съдове, разширява ги, подобрявайки притока на кръв. Черен шоколад – съдържа флаванол, който подобрява кръвообращението в мозъка.