/ Istock
Експертите твърдят, че основната причина за инсултите са крехките съдове на мозъка. Тяхното естествено износване се насърчава от продукти с високо съдържание на холестерол, сол, трансмазнини и други вредни съединения.

Според лекарите е възможно да се подобри състоянието на кръвоносните съдове и да се намали риска от инсулт. За това могат да помогнат  следните продукти:

Ядки

Те нормализират солевия баланс на плазмата, съдържат витамин К и други витамини.

ядки орехи бадеми
/ iStock/Getty Images

Сушени плодове (сушени кайсии, фурми, сини сливи)

Сушените кайсии съдържат много витамин А, който е полезен за епитела на стените на кръвоносните съдове, а сините сливи и фурмите съдържат витамин Р.


Лимон

Помага за намаляване на нивото на "лошия" холестерол в кръвта, прочиствайки кръвоносните съдове.

лимони
iStock/Getty Images

Цвекло

Цвеклото също понижава нивото на "лошия" холестерол и пречиства кръвта.

Мед

Медът помага за възстановяване на биохимичния състав на кръвта, премахва токсините от плазмата, понижава нивото на "лошия" холестерол.

мед
iStock/Getty Images

Зелен чай

Има благоприятен ефект върху тонуса на мозъчните съдове, разширява ги, подобрявайки притока на кръв. Черен шоколад – съдържа флаванол, който подобрява кръвообращението в мозъка.

 
Рамблер