Коренните американци са със сибирски корен?
Коренните американци са със сибирски корен? / снимка: sxc.hu

Преди десетки хиляди години коренните американци са живели на територията на съвременния Алтайски край, показват резултатите от анализи на учени от Пенсилванския университет.

Учените са проучили останките на хора, живели преди 20-25 хиляди години на около границите на съвременна Русия, Казахстан, Монголия и Китай. За изследването са били взети маркерни гени от митохондриална ДНК, която се предава на децата от майките, и Y-хромозома, наследявана от бащите. Големият брой проучени образци дава основание за по-точни резултати.

В Y-хромозомата на коренните американци и алтайците учените са открили уникална мутация, която сочи тяхната генетична връзка. Изчислявайки колко време е отнел процеса на мутация, изследователите са стигнали до извода, че гените на хората, живели в южен Сибир и в Америка, са започнали да се различават преди около 13-14 хиляди години, посочва БГНЕС.

Този извод съответства напълно на теорията, според която преди около 15-20 хиляди години хората са пристигнали в Америка от Азия, преминавайки през Беринговия пролив.