/ iStock/Getty Images
Най-вредното месо за човешкото здраве е това с дълъг срок на годност, твърди специалистът по хранене, физиотерапевтът Марина Ваулина в интервю за „Вечерней Москвой“.

Учените още спорят полезно или вредно е червеното месо

Тя съветва, потребителите трябва да бъдат бдителни с така наречените „елитни“ видове вносно месо.

Как отказът от порция червено месо влияе на тялото ни?

"Колкото по-дълъг е срокът му на годност, толкова по-далеч е страната производител, толкова по-дълго е и транспортирането и толкова повече в продукта са непрепоръчваните химически вещества- консерванти. Често тези продукти се замразяват и размразяват няколко пъти. Организмът няма да получи нищо добро от всичко това“, казва тя.

iStock/Getty Images

Разновидностите кюфтета по света

Медикът добавя, че могат да се ядат и "деликатеси", но с мярка. Тя също така съветва да не се преварява месото, да не се готви то с много подправки, мазнини и сол и да не се съхранява дълго време в хладилника след размразяване.

Веганите: с по-малко сърдечни болести, но с по-голям шанс за инсулт

Ваулина подчертава, че човешкия организъм най-трудно усвоява гъше, патешко месо, а също и агнешко и свинско месо, но припомня, че много зависи от начина на приготвяне и честотата на прием на такава храна.

Например задушеното месо се усвоява много по-добре със зеленчуци, а в барбекюто, напротив - се съдържат частици дим и канцерогени, заключава лекарят.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БГНЕС