Хората, които са активни предимно сутрин или предимно вечер, имат твърде различен начин на живот. Някои проучвания доказват, че за навиците ни като възрастни се коренят в часа, в който сме родени. Вижте в канала "OMG Facts" във vbox7:
 
Така например хората, които са родени сутринта са по-активните. Тези пък, които са родени вечерно време се справят по-добре със задачите си в по-късните часове.
 
Причината за това според психолозите е, че часът на раждане "стартира" биологичния часовник. Светлината, която вижда новороденото, влияе на човек през целия му живот.
 
По-различно е с хората, които са родени недоносени. Това са хората, които по принцип се будят неестествено рано. Има и нещо още по-любопитно: учени са изследвали съня на недоносени деца. Оказало се, че качеството на техния сън е по-ниско и спят по-кратко от родените на термина си деца.
 
Доказано е също, че хората, които са активни сутрин, са по-здрави и техният начин на живот е по-здравословен. Активните късно пък по-често страдат от депресии. Но те пък са по-креативни и екстравагантни.
 
Активните сутрин са по-малко импулсивни, по-продуктивни и имат по-бърз ум.