Усещали ли сте понякога, че когато ядете определена храна, след това се чувствате в страхотно настроение и имате желание за много неща?! Възможно ли е храната да не я използваме само, за да задоволяваме глада си?
Учени от Мексико окрили вещество в някои хранителни продукти, което повишава настроението.
"Щастливите" храни са шоколад, боровинки, малини, ягоди и дори чай. Химикалът, съдържащ се в тези храни, е сходен с този при някои лекарства и допинг, тоест действа вдъхновяващо и еуфорично.
Омега-3 мастните киселини също имат положителен ефект върху настроението, предава БГНЕС. Химикалът е изключително сходен с валпроевата киселина, която е широко използвана за лекарства, подобряващи настроението.
Във фармацевтичната индустрия киселината се използва и при пациенти, страдащи от маниакално-депресивно разстройство и други заболявания от подобен характер.
Тези хранителни продукти могат да са алтернатива на медикаментите, а учените продължават да търсят храни, които оказват положително влияния върху психиката.