Изучават поведението на мухи и хлебарки заради сигурността на обществото
Изучават поведението на мухи и хлебарки заради сигурността на обществото / netinfo

Агенцията на Пентагона за изследвания в областта на прогресивните отбранителни проекти получи 1 милион долара за изучаване на поведението на домашните мухи и хлебарки, които според учените ще могат да бъдат използвани като живи индикатори за откриване на отровни вещества в сградите в градовете, както и в помещенията в метрото, съобщава Popular Science.

Използването на тези насекоми не само ще помогне на хората при работа в опасни зони, но и ще допринесе за по-ефикасното изследване на различни обекти, защото чувствителността на мухите и хлебарките към токсините е по-висока от тази на електронните системи, пише БГНЕС, като се позовава на изданието.

Ентомологът от Вирджиния Карен Кестер казва, че хлебарките могат да открият абсолютно всички вещества, включително най-дребни частици от ДНК. Според учените живите датчици в близко бъдеще все по-често ще бъдат използвани в борбата с биотероризма.

Така например неголямата британска фирма Insentinel проучва възможността за използване на пчели за откриване на взривни вещества, подобни проучвания се провеждат и в САЩ. А в американските щати Ню Йорк, Калифорния и Мериленд вече отдавна се използва вид риба, с чиято помощ се определя съдържанието на токсини в градския водопровод.