Изложба разкрива формулата на любовта
Изложба разкрива формулата на любовта / Thinkstock/Getty Images

Изложбата "Химия на влюбването" беше открита в Дарвиновия музей в Москва по случай Свети Валентин, съобщи ТАСС. С помощта на експозицията посетителите могат да научат формулата на любовта и да видят с какво започва тя. Изложбата разказва за "любовните отношения на нашите предци и за значението на любовта при еволюцията на човешкия род".

Рецепти за дълговечна любов споделят влюбени животни, а биолози разказват по какви признаци трябва да изберем идеалния партньор.

Специално за експозицията бяха създадени картини от художничката Ирина Семьонук, които помагат на посетителите да се ориентират в дебрите на химията на любовта. Известно е, че невробиолозите свързват фазите на влюбването с действието на хормоните и медиаторите. Така например допаминът ни кара да търсим партньор и да направим първите крачки един към друг.

Близостта към обекта на нашето внимание кара организма ни да произвежда ендорфини. А непреодолимото желание да се завърнем при половинката си след разлъка се обуславя от снижаването на нивото на серотонина в кръвта.

Изложбата хвърля светлина и върху въздействието на феромоните и афродизиаците. На нея са показани също хранителни деликатеси, повишаващи човешкото либидо. Изложбата "Химия на влюбването" ще продължи до 12 април.

Източник: БТА