Италианските хълмове на североизток от Венеция, на които се отглежда гроздето за прословутото пенливо вино „Просеко”, бяха включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, предаде АФП.

Любимите алкохолни напитки на кралското семейство (ВИДЕО)

Хълмовете Conegliano и Valdobbiadene, където се отглежда гроздето, от което се произвежда прочутото италианско пенливо вино, получиха „зелена светлина” и бяха обявени за част от културното наследство на човечеството на вчерашната среща на Комитета на ЮНЕСКО за световно наследство, която се проведе в Баку.

"Пейзажът се характеризира с „хълмисти местности, малки площи лозя, тесни тревни площи, малки села и земеделски земи", се казва в изявление на ЮНЕСКО, в което се обявява решението.

"От векове този неравен терен е бил облагороден и адаптиран от човека."

Испански град организира ежегодна битка с вино (СНИМКИ/ВИДЕО)

Италия лобира от десетилетие хълмовете, които се простират на 30 километра, да получат това признание. Регионът стана 55-ият италиански обект на световното културно наследство.

Искрящото бяло „Просеко”, която има най-високата оценка за качество сред италианските вина, се произвежда на територия, разположена в девет провинции в североизточната част на Италия.

Продажбите на прочутото вино са се увеличили с 6% през 2018 г. до 460 милиона бутилки, от които 75% са били за износ.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БГНЕС