Искат забрана за тениски с лика на Ленин и Че Гевара в Полша
Искат забрана за тениски с лика на Ленин и Че Гевара в Полша / снимкa: БГНЕС

Пълномощникът на полското правителство, отговаряща за равните възможности, Елжбета Раджишевска иска да разшири обхвата на закон, който забранява фашистка или тоталитарна пропаганда, предаде ДПА, позовавайки се на съобщение на полското радио. Според нейното предложение законът трябва обхване книги, дрехи и други предмети. Той ще забранява и популярния в цял свят образ на Че Гевара, който е по тениски, постери и стени.

  

"Подкрепям такова решение", заявяваполски професор Войчех Рошковски за вестник "Жечпосполита". "Комунизмът беше ужасна, смъртоносна система, отговорна за милиони жертви. Тази система е много близка до националния социализъм. Няма смисъл в това да третираме системите и техните символи по различен начин", допълва той.

  

Съдилищата могат да започнат да наказват хората за това, че носят тениски с облика на Че Гевара или Ленин, заяви адвокатът Славомир Шейнборн.

   

Според Раджишевска законът "ще подкрепи организациите, които се борят с расизма" и ще помогне за налагането на ограничения върху продажбите на нацистки символи.