Играят юбилейно представление на „Хъшове” в памет на Чочо

Играят юбилейно представление на „Хъшове” в памет на Чочо
Играят юбилейно представление на „Хъшове” в памет на Чочо / снимки: БГНЕС, архив

В Деня на славянската писменост и култура - 24 май, в Народния театър „Иван Вазов” ще бъде 200 поред представление на спектакъла „Хъшове” по Иван Вазов.

През 1904 г. с пиесата „Хъшове” започват представленията на Народния театър. През 1954 г. с „Хъшове” се чества 50-тата му годишнина. През 2004 г. в юбилейния 100-тен сезон на театъра „Хъшове” е отново на сцена със спектакъла на Александър Морфов. На 24 май 2013 г. „Хъшове” отбелязва 200-но юбилейно представление, посочва БГНЕС.

Юбилейното представление на режисьора Александър Морфов се посвещава на Петър Попйорданов, който почина навръх Великден тази година.

„Чочо беше един слънчев човек. Ролята му на Македонски в „Хъшове” беше единение между неговата личност и сценичния герой. Тази роля според мен го определяше най-точно. Той има много добри роли, не са една, не са две, но наистина имаше едно сливане между характера, който носеше у себе си и онова, което дава драматургията на Иван Вазов в ролята на Македонски. Един хъш си отиде”, сподели тогава настоящият директор на Народния театър Павел Васев.

Играят юбилейно представление на Хъшове в памет на Чочо

„Искахме хъшовете да бъдат показани във всичките им измерения - положителни и отрицателни, нищожни и велики, да няма еднозначно поведение. Във всяка една ситуация те са и подлеци, и герои едновременно. Много трудно е да избереш, кой да оцелее - ти или твоят приятел. Това е дълбоко трагичен избор. Това не е сблъсък на отделни характери, това е сблъсък между човека и съдбата. В крайна сметка „Хъшове” е една история за борбата на човека срещу съдбата”, каза режисьорът Александър Морфов по повод юбилейния спектакъл.