И размерът на масата влияе на апетита
И размерът на масата влияе на апетита / ThinkStock/Getty Images

Американски психолози откриха, че апетитът и чувството за ситост зависят не само от големината на парчетата храна и чиниите, но и от размерите на масата, като колкото по-голяма е тя, толкова по-малко яде човек, съобщи РИА "Новости".

Сравнително отскоро психолози и диетолози говорят, че на апетита влияят не само качеството на храната , но и обстановката. Солидните прибори и чинии например предразполагат към преяждане, а в бели и леки съдове храната ни се струва по-вкусна. Бренън Дейвис и колегите му от Политехническия университет на Калифорния установиха, че масата за хранене също е важна.

Научете лесен трик за диетата

За изследването си учените наблюдаваха как 200 доброволци ядат голяма пица. Половината от пиците били разрязани на осмини, а останалите - на 16 парчета. Част от тях учените поставили на малки маси, а другите на големи.

Оказало се, че големите маси отвличат вниманието и доброволците възприемали и осмините, и шестнайсетините като еднакви по размер. В резултат седящите на тях яли доста по-малко от съседите им на малките маси.

Няколко хитринки как да не напълнеете през зимата

"Ако искате да ядете по-малко, сервирайте храната на малки порции и на големи маси", посъветва Бренан Дейвис.

Източник: БТА