Няколко хитринки как да не напълнеете през зимата
Няколко хитринки как да не напълнеете през зимата / снимка: ThinkStock/Getty Images

Имате поне пет причини да се притеснявате, че може да напълнеете през зимата - нали!?

Спокойно!

Вярно е, че идват празници и спазването на диета се превръща в мисия невъзможна, но качването на килограми не е задължително. Има няколко хитринки при храненето, които могат да ви помогнат да запазите форма, а дори и да отслабнете през студените месеци, пише в. „Труд".

Старата мода - суровоядство

Ако сте фен на постите, но ви е страх, че от картофите, ориза и хляба се напълнява, то суровоядството е вашият нов лайфстайл. Разрешено е да се ядат храни, чийто произход не е животински... и при положение че не са минали през топлинна обработка.

Така, макар и нетрадиционни за този сезон, зелените салати трябва "да ви станат пръв приятел". Айсберг, спанак, рукола или италиански специалитети като лоло верде и лоло росо са чудесни с ядки, пресни или сушени домати, семена и консервиран нахут. За любителите на нетрадиционните вкусове се препоръчва гарниране с круши или смокини. Ако не държите да сте така стриктни суровояди, можете да си позволите малко пармезан или синьо сирене.

Прекрасно предложение за този сезон е витаминозната салата от червено цвекло. Към настъргания корен можете да добавите настърган морков и да гарнирате с орехи и дресинг от лимон и зехтин. Комбинацията върви и със спанак.

Минете ли на суровоядство, наблегнете на плодовете и ядките. В една шепа сурови ядки се съдържат белтъчини, необходими за дневното функциониране на организма.

Код "Белтъци"

Не можете да се лишите от месото!? Тогава извадете част от плодовете от горната диета и ги заменете с месо - пилешко или свинско, но без мазнини.

Белтъчното меню позволява да ядете пържола и зелена салата на обяд и вечеря. Ако не можете без закуска - изяжте една ябълка или две варени яйца. Препоръчително е да ядете и риба, която е богата на полезни вещества.

За лека и приятна вечеря може да приготвите зелена салата - айсберг или комбинация от лоло верде, лоло росо и рукола; с риба тон и консервиран нахут. За дресинг използвайте мазнината от рибата и сока от нахута в комбинация със сок от лимон.

Искате ли да отслабнете значително при този режим!? Тогава прибегнете към вариация на известната диета "Японско чудо" - на обяд обикновено се ядат две твърдо сварени яйца, а на вечеря салата и месо.

Раздели храната

Ако искате да ядете всичко през зимата, но се страхувате, че ще напълнеете - яжте разделно. Разделно, но не в смисъла да отделяте белтъчините и въглехидратите. По-строго разделно - яжте само един вид храна за целия ден.

Ако в понеделник сте решили да сте на месо, но ви се ядат и картофи, оставете ги за вторник. Единия ден яжте само свинска пържола на обяд и вечеряйте с пилешко, а другия си позволете 2-3 порции картофи соте. Редувайте с оризови, зеленчукови, плодови дни и дори дни на паста. Тогава можете да си позволите спагети с доматен сос или пица.

Стриктни за 90 дни

Не можете с такива лишения! Добре тогава - зимата е подходящ период за известната 90-дневна диета, която не включва почти никакви ограничения. Яде се всичко, но разделно.

Режимът представлява редуване на менюта на 4 дни - първия ден се ядат белтъчини (месо, риба, млечни продукти, яйца и салата), втория - варива (ориз, боб, леща), третия - въглехидрати (тестени храни, паста) и четвъртия - плодове.

Всеки ден закуската е от два еднакви плода, кафето е без захар, а вечерята е до 20 ч. На 29-ия ден се пие само вода и така три пъти... докато зимата свърши.

Глад за ден

Не успявате да спазвате диети и това ви смущава!? Добре, вероятно няма да отслабнете през зимата, но е хубаво да проявите усилия все пак да не напълнеете. Ако можете, прочиствайте организма с един ден глад седмично. През този ден може да пиете фрешове и ако е наложително - да ядете ябълки.

Има и други хитринки за запазване на формата: хранете се по-често, но с малки порции, старайте се да не ползвате сол, пийте много вода и ограничете алкохола.